Många människor har fått diagnoser som mynnar ut i ”Du har en bestående skada/rubbning/ärftliga egenskaper som gör att du får leva med detta. Vi kan ge dig saker som kan lindra smärtan/symptomen men du får räkna med att ta de livet ut. De kan ge vissa biverkningar, men vi tror ändå att det är värt att ta.”

Experterna (inom sina fack) har anledningar att tro det de gör. Dels är det förstås sin utbildning och dels deras praktik.

Tänkte lägga in en video här. Den har tyvärr ingen textning. Denna man, cirka 30 år, hade artrit med ryggont sedan cirka 6-8 års ålder. Man kunde se i röntgen verkliga deformationer på benen. Han fick ”hantera” det, droger, kiropraktiker, mm i över 20 år. Han sökte på google och stötte på Robert Smiths videos på Youtube. Han provade knacka själv med bara den grunden. Han kunde känna lite skillnad direkt så han fortsatte. Efter ett par dagar hade det minskat till 50%. Det onda stället började flytta sig (från upp till höger, där skadan syntes i röntgen, till längre ner till vänster. Till slut var det borta helt!  Han hade svårt att tro det. Försökte provocera det genom konstiga ställningar, t.o.m. genom att lyfta tunga saker på fel sätt (Inget jag vill rekommendera!), men det kom inte tillbaka.

Lärdomar?

1. Du är inte nödvändigtvis livstidsdömd (av skador, sjukdom, arv) även om folk ”på goda grunder” tror det. (Men man kan döma sig själv, genom att inte tänka sig prova något nytt. Och du behöver inte tro på ett nytt förslag innan du provar det.)

2. Du kan hjälpa dig själv, även med begränsad handledning av några Youtube video.