Min online ”Happy Journal”

Min skattkammare av saker som lyfter mig

För att må bra skall vi samla på det som gör att vi mår bra. Vi skall bygga upp vanan att plocka fram dessa saker i stället för allt som inte blev som vi tänkte. Mer om varför man gör en Happy Journal/skattkammare och Peace List/erfarenhetslista

Misslyckas och blir världsbäst!

Michael Jordan: I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.

Den fantastiska mångfalden av liv!


En klassik ”reframe”

Genom att se någoting från en annan vinkel (reframe =  om-in-ramning) kan man helt ändra känslan omkring något. Det fanns en del av min kropp som jag kände mig generad över. (Något jag knappast är ensam om. Det finns väl fler än ”en del av min kropp” också). En flickvän jämförde den med en ”Hostess cupcake”. Det kändes aldrig på samma sätt igen. Så denna bild är inte för att jag speciellt gillar dessa alltför sockriga skapelser, men av tacksamhet för att hjälpen att acceptera mig själv. Amerikanska choklad muffins med en vitt sträng glasyr snirklande på toppen,


Amerikansk folkmusik har gett mig mycket glädje

Jag har haft förmånen att sitta några meter ifrån Mississippi John Hurt, Doc Watson and Jesse Fuller (skrev SanFransisco Bay Blues) i små klubbar. (Tyvärr kan guldkorn man hittar på nätet/YouTube ofta försvinna på grund av copywrite problem) Jag har inte sett denna man livs levande, men hans inspelningar ”blew me away”! Här finns Reverend Gary Davis spelande ”Oh Glory, How Happy I Am”  med fin banjokomp av en annan inspiration Pete Seeger. Hmmm…  ljudet är borta på det klippet.  Copywrite problem kanske.  Då får jag ta Plan B. (Plan C en annan Youtube med stillbild och ljud) Jag inspirerades att lära mig den och spela i min frus kyrka. Jag gillar gamla gospels i synnerhet de om glädje. (Har lite svårare för Synd och Skam, kunglighet, …).   Efter en något tveksam början, så kommer båda jag och kongregationen igång. Lilla flicka linslus som hoppar in är också en bra illustration på glädje. (Det var bra att våga, och bra att fortsätta och det var bra att ha tränat innan!)


Människors påhittighet

Kanske en udda sak. I åren i Östafrika i ett ”nu” som ofta kändes fattigt, så kunde jag ofta uppleva händighet och kunnighet som imponerade mig.  Här är ett exempel. Denna hantverkare gick runt med en sliten panga (machete) som enda verktyg. Alla hushåll hade flera 20 liters plastdunkar som användes för vattenhämtning. De fick sina törnar som resulterade i sprickor och hål. Han skar ut bitar från de mesta skadade och använde för att laga de andra. Han skar ut en bit som var något större än den skada som skulle täckas. Skrapade bort smuts från biten och dunken kring hålet. Sedan värmde han kniven i elden. När den var såpass varm att det snabbt kunde smälta plast, så lade han dunken så att skadad område var ganska vågrätt. Höll heta kniven just över och lade lagningsbiten på kniven. Han sänkte kniven mot dunken så den också började smälta och lutade kniven lite så plast biten ”rann av” medan han avlägsnade kniven.  Varma kniven höll båda lagningsbiten och dunkens skadade yta heta tills de kom i kontakt, utan att kylas av någon luft. Det lyckades oftast bli en bra svetsning. Plastsvetsaren lagar 20 liters plastdunkar


A new dawn, a new day, and I’m feeling good


Here comes the sun!

Vi har skrämts för solen tills vår Vitamin D underskott hotar kroppen! Och känslan av solen, även på vinter halvåret då den inte ger Vitamin D ger oss en härlig känsla.  Detta är min sång för Midvintersolståndet och framåt!


Singing in the rain

Glädjen av att tillåta sig vara barnslig. Glädjen av att se hur en människa kan prestera när de älskar vad de gör och tränar. Minnen av intensiva regn som kändes häftig och härlig.


En underbar visdoms dikt om ”vår vän Egot” i Dr Seuss stil

Dr Seuss skrev underbara poetiska barnböcker med fantasifulla karaktärer som jag älskade som barn. Detta är skriven i den stilen men kärnfullt beskriver en del program som präntas in i de flesta av oss. Det som är Happy i det? Ju igenkännandet i att ofta kan skillnaden mellan, att känna sorg|skräck|oro och glädje, vara att byta attityd.


Leka med rädsla!

at Universal studios LA California 2012

Ovan från Universal Studios i Californien 2012. De hade några häftig åk! (Och några otroliga köer!)

Zorb åkning

Detta var skitkul (var inte direkt rädd innan, men det är ändå en lek med primitiva rädslor om att ramla): Allra första åket! Jag höll på skratta sönder revbenen! Kameran (mobilen Samsung Galaxy Mini) var fasttejpad med silvertejp på bröstet och orientering blev inte som jag tänkt mig. Stillbild: Jeff med camera fasttejpad på bröstet.

Själva videon nedan    Skratta med! (Jag tror det blir svårt att låta bli!)

Andra åket var inte tråkigt heller:


Blir glad av denna bild:

Sprutande elefant i vattenfall

En sanning om problem

”I’m a very old man. I’ve had lots of problems. Most of them never happened.” —Mark Twain

Jag vet inte vilket, eller om båda har sagts av honom. En annan version: ”I have been through some terrible things in my life, some of which actually happened.”


En överlevare från koncentrationslägren som inspirerar:


“When I was a boy and I would see scary things in the news, my mother would say to me, “Look for the helpers. You will always find people who are helping.” ~ Mister Fred Rogers Även mitt i det hemskaste kaos ser man att det finns folk som försöker hjälpa.


Det är härligt när man inte kan låta bli att skatta!

”Helan och Halvan” (Laurel & Hardy) – Jag tänkte först att det var en lovsång till spritens glädje, men i storyn så är det så att frun visste de skulle sno hennes spritflaska och hon hade bytt ut innehållet mot te. Att de ändå blev fulla blir då en lovsång till placebo effekten!

 

Någon viktig för mig med ”5000 friends” tackade en grupp av 31 individer (plus sin kontorstab) för våra insatser och jag var bland de 31.

 

Elefant ögon, hästögon hemsöker mig när jag tänker på hur många djur får leva i omständigheter man inte avvundas. Några tänker ”människor och djur” . Jag tänker ”människor och andra djur”.  I denna video video känner man samhörighet, tillit och omsorg.  (Önskar jag kunde somna lika fort!)