Viktkontroll

De flesta som har försökt kontrollera (oftast minska) sin vikt har provat olika typer av dieter. Och det fungerar ett tag. Men oftast (Cirka 90-95%) sedan går vikten snabbt upp igen.

Det har till och med används som ett sätt att hjälpa anorektiker att går upp i vikt. Sätt de på en diet först!

En känslomässig ringklocka för mig är ”Här står jag framför skåpet där kakor/godis finns. Vad är det jag känner just nu?” Och det finns nästan alltid något som stressar/oroar mig.  Om jag knackar på den känslan, så kan jag, utan att känna mig ”deprived” (förfördelad, berövad), välja någon krispig grönsak eller frukt eller vatten, och till och med känna mig närmare där jag vill vara.

En illustration av ätning betingad av känslor, (avsaknad av kärlek):

Ett av de svåraste momenten för mig i Robert’s viktkontroll protokoll var att slänga mat! Det drog upp enormt starka känslor för mig. Det hjälpte inte att jag förstod ”That food would be better in the waste basket, than on your waist!”  (Den maten kommer bättre till pass i sopkorgen än på din midja.)  Det är enormt tryck från föräldrar att inte slösa på maten. ”Se till att rensa fatet. Tänk på de svältande i Kina/Afrika/slummen! Vi har ansträngt oss för att se till att du får bra mat!” Det kan sitta så djupt att man, även när man är vuxen och har större vikt än man medvetet vill, att man ”ärar” sina (ev. döda) föräldrar, världens svältande och miljön genom att äta upp det där sista, trots att man inte är hungrig.

Prova att slänga (inte bara packa undan!) mat! Knacka bort de känslor som uppkommer. De är (en av många möjliga) drivkrafter som gör att man äter när man inte är hungrig. (En annan drivkraft är moderna kosten som du kan läsa mer om här.)

Sedan är inte ”att slänga mat” ett mål i sig. När man har tagit bort de känslomässiga reaktionerna, kan man välja andra sätt att göra med maten som är kvar. Man kan lägga in det som är kvar i kylskåpet och börja stegvis minska de portioner du lagar, lägga upp på mindre tallrikar osv.

Jag kan skriva mer här om Roberts viktkontroll program här om någon stöter på mig om det.

Robert har en video ”playlist” (hop-länkad videor om något ämne)  om ”weight loss” här: http://www.youtube.com/playlist?list=PL3FB3876FEDC1CC08

Jag har en videoblog post om en detalj som jag har haft användning för: http://fastereft.se/wordpress/hur-stor-ar-godaste-chokladbiten/

En bra anledning att börja med känslorna först är att du kan bättre redan innan du börjat märkbart minska vikten. Här är en intressant video om hur en persons självkänsla spelar större roll i kontakten med motsatta könet än utseendet (även om jag befarar att män är mindre öppna):

I samband med Svenska EFT Förbundets kampanj vintern 2017 gjorde jag denna video,   Prövat allt, men går ändå inte ner i vikt? :