Ändra minnen

Skall vi ändra våra minnen?!

Det är ofta så att vissa av våra minnen kan plåga oss. Men skall man verkligen tänka sig ändra de? Vore inte det en bedrägeri?

”Sanningen” om det förflutna

En viktig sanning är att det förflutna är över. Det förflutna finns inte längre!

Vi har minnen kvar om det förflutna. Men hur ”sanna” är de? Även om vi är övertygad om deras riktighet.

Här finns en TED Talk föredrag av en som studerat ögonvittnes minnen: (engelska, men det finns svensk textning du kan välja i dropDown listan som kommer fram, till höger om play knappen, när man tryckt på den)

Ett annat föredrag om att ”göra minnen”:

Göra nya minnen!

Detta var en sak i FasterEFT som jag hade svårt för! Men det är inte att man skall förneka att vissa saker kan ha hänt. (Även om man skall bli medveten om att man alltid ändrar ”händelsen” genom urvalet av vad man lagrar som minnen).

Alla gör så gott de kan med det de har med sig

Rubriken är en tanke som ofta används när vi skall göra ett ”bättre minne”. Ofta är ett plågsamt minne något där någon har gjort något som gjorde ont mot dig. Samtidigt har den personen sitt eget bagage/sina egna upplevelser som lärt de t ex. ”man skall vara hård mot de man bryr sig om så de stärks, inte blir mesiga.” Då kan man försöka ta fasta på hur man skulle velat att personen hade visat att den brytt sig om dig. Berömt dig. Tagit med dig och fiskat. Hitta på hur det skulle se ut, och känna dig in i det. Om man r till denna omvändning (”flip”) så när du tänker på ”minnet” känner du dig bra i stället för dålig.

Jag vet att denna saken kan kännas svår att acceptera.

Om du vill må dåligt ett tag till, kan du klamrar dig fast vid ett minne som plågar dig (som du vet kan inte vara hela sanningen), för att du tycker att du skall plågas. Men ta i alla fall ansvar för ditt val, så du kan välja om, när du vågar prova att byta ut dåliga minnen. Det är bara nuet som är verkligt. De minnen du har nu är dina skapelser, i det nuet som är nu, och i bästa fall bara symboliska föreställningar av en liten del av vad som hände.

Annan forskning om minnesändring  http://www.sciencedaily.com