Min första kontakt med MS var när jag på 60-talet var med i ett internationellt arbetslag där IAL hade ett läger tillsammans med DHR, de handikappades riksförbund. Det fanns många olika funktions problem som deltagarna hade. Det är alltid, och det tycks ha ökat, svårt att välja ord som inte ”känns kränkande”.  Jag kände mig först ganska tafatt i umgänget.

Umgänget bland de ”handikappade” var desto råare, men hjärtligt. De kallade varandra ”snajlickar”  (osäker på stavning, såg det aldrig skrivet.) Med tiden kunde jag släppa vissa hämningar och fördomar . Det fanns en rullstolsbunden tjej med CP. Jag kunde inte alls uppfatta vad hon sade från början. Blev förvånade att hon hade en elskrivmaskin. Hennes ryckiga, synbarligen slumpvisa,  rörelser gjorde att jag kunde inte fatta att hon skulle kunna skriva maskin. Men det visade sig att hon slog inte fel signifikant mer än jag. När hon var liten så trodde folk att hon saknade intelligens och hon sattes på ett ålderdomshem med dementa. När hon var 8 år var det någon i personalen som upptäckte att flickan kunde mycket mer än de trodde. Och hon fick en ny chans i livet. Jag minns inte hur gammal hon var när jag träffade henne. Det är svårt att uppskatta när CP förvrider utseendet. Jag tror någonting mellan 18 och 25 år. Det jag vet var att hon kunde flera språk, svenska, engelska, franska åtminstone. Och, när man lärde sig uppfatta vad hon sade, att hon var rolig! Sista ryktet jag hörde om henne var att hon liftade i Turkiet!

Det fanns ett rullstolsbundet  (-”buret” man kanske säger nu) par med MS. Man räknade med att de skulle uppleva steg för steg försvagning under rätt korta liv. Vi skall alla försvagas och dö, i och för sig, och en kan ha roligt på vägen dit. Men det är ändå rätt nedtryckande att få en sån diagnos och därav följande negativa förväntningar. Förväntningar som kan styra vad som händer!

Vända uppåt med FasterEFT

Att jag skriver denna blogpost kom sig av att jag såg en ny video idag där en kvinna med MS berättar om hur hon nu går betydligt längre nu än förut. Och i lokala dagstidningen, också idag, stod det om en MS-sjuk som skulle få höjd avgift för att använda rehab-redskapen. Då kände jag att jag borde skriva något  och dela videon.

 

Så de stressminskande tekniker du kan lära dig här, kan få MS, inte bara att sluta bli värre, men även förbättra tillståndet.

Kan kosten också spela roll?

När jag ändå skriver om MS så tänkte jag ge lite länkar till annat som kan ge en MS patient ännu mer verktyg att ta kontroll över sitt liv.

Plantbaserad, låg fet

https://nutritionfacts.org/2013/05/21/plant-based-diets-for-multiple-sclerosis/  In patients with early stage MS, 95% were without progression of their disease 34 years after adopting Swanks meat and dairy-restricted diet.

https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/diet/weighing-benefits-low-fat-vegan-diet-ms/

https://www.huffingtonpost.com/sandy-henson-corso/vegan_b_1176452.html

Paleo, LCHF

Jag är tveksam mot denna diet på längre sikt, men jag tror att det är bättre än ”standard kost” och är övertygad om att det har hjälpt många med svåra sjukdomar.

https://www.dietdoctor.com/se/kan-man-bota-ms-med-riktig-mat

Vitamin D genom sol eller supplement

Ju längre från ekvatorn, desto mera MS förekomst. De som får MS brukar ha låg vitaminnivå i kroppen. Här finns en P4 podcast om detta som även inkluderar några vidare länkar. https://youtu.be/uAKdiGHCt0M

Jag bor inte nära ekvatorn och började supplementera med kapslar för några år sedan. Men senaste åren når jag bra vitamin D nivå genom solexponering (när över 45 grader högt och UTAN solskydd) på sommaren och UVB från en gammal sollampa 15-20 min varje morgon resten av året. Mer om detta 

Mitt syfte

Om du har, eller känner någon som har, MS, så vill jag ge bilder av alternativ som rymmer hopp om förbättringar i stället för förväntningar om fortsatt försämring.